Skip links

Προαθλητικός έλεγχος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
— Προαθλητικός έλεγχος

Τι είναι;

Η σωματική άσκηση είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι επιδρά θετικά τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία.  Ενδεικτικά, οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά ζουν κατά κανόνα περισσότερο, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων (εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων), τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα μεταβολισμού (όπως ο διαβήτης), ενώ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου. Παρά τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής άσκησης, η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες μπορεί -σε σπάνιες περιπτώσεις- να πυροδοτήσει απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες σε άτομα με υποκείμενη καρδιοπάθεια, οδηγώντας σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος («καρδιακή ανακοπή» στην καθομιλουμένη) αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε αθλητές, και η επίπτωσή του υπολογίζεται σε 1 ανά 40.000 αθλητές ηλικίας κάτω των 35 ετών κάθε χρόνο.

Ο προαθλητικός έλεγχος αφορά στην εκτίμηση του καρδιαγγειακού συστήματος ατόμων κάθε ηλικίας που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Ο βασικός στόχος του προαθλητικού ελέγχου είναι η ανακάλυψη ασυμπτωματικών καρδιαγγειακών ανωμαλιών που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, ο προαθλητικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση νοσημάτων (π.χ. στεφανιαία νόσος, βαλβιδοπάθειες) που δεν αποκλείουν την αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση.

— Προαθλητικός έλεγχος

Πως γίνεται;

O προαθλητικός έλεγχος περιλαμβάνει: α) τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού , β) την καρδιολογική κλινική εξέταση, γ) το ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας, και δ) το διαθωρακικό υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς και ανιούσης αορτής. Αν ο αθλούμενος έχει συμπτώματα ύποπτα για πιθανή στεφανιαία νόσο, ή υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο ή εμφανίζει ενοχλήματα κατά την άσκηση, τότε ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται με τεστ κοπώσεως. Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί έλεγχος του αθλούμενου με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις (όπως Holter ρυθμού, μαγνητική καρδιάς, ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, στεφανιογραφία).

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ